Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Piegusek z białek

SKŁADNIKI:
  • 12,5 dag masła + do formy
  • po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
  • cukru, mąki
  • suchego maku niemielonego
  • łyzeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka zapachu migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • LUKIER: szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.