Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

piątek, 14 lutego 2014

Urocze drobiazgi

Dnia 5 lutego obchodziłam imieniny, w związku z tym otrzymałam dwa urocze prezenty, jeden z nich pewnie wywoła na Waszych twarzach uśmiech ale chciałabym się nim pochwalić, jest to najpiękniejszy pojemnik na papier toaletowy jaki w życiu widziałam
Rustykalny, koronkowy z atłasowymi kokardkami niezwykle romantyczny pojemnik w sam raz, uznałam, że będzie pasował do mojej nowej łazienki. We wrześniu zamieszkałam we własnym mieszkaniu i zależy mi, by wyglądało oryginalnie a zarazem przytulnie i estetycznie. Na pewno będzie miłym dla oka elementem w naszej łazience. Uszyty z naturalnego lnu.

Drugim prezentem jest poduszka. W sklepie nazwano ją Bożonarodzeniową, ja posiadam już w swoje kolekcji dwie biało - czarne z centralną gwiazdą i nie uważam ich jako świąteczne. Od niedawna zauważyłam u siebie słabość do poduszek 40x40
Stylowa i szykowna lniana poducha z aplikacją gwiazdy.
Oba produkty zakupiono w sklepie Arte Ego, o tu . Polecam sklep internetowy głównie z uwagi na przystępne ceny, uporządkowany asortyment i piękne dekoracje wnętrz.

sobota, 8 lutego 2014

Pizza z Cebulą i Szynką

Oryginalna pizza przygotowana bez sosu pomidorowego zalicza się do ulubionych dań mieszkańców Rzymu. Swoją drogą wiecie, że jutro jest światowy dzień pizzy?
Składniki
1 porcja podstawowego ciasta na pizze

Wierzch
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g cebuli pokrojonej w krążki
2 ząbki czosnku rozgniecione
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
100 g prosciutto lub innej szynki pokrojonej w paski
100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
1 łyżki grubo posiekanego świeżego rozmarynu bez łodyżek
1 Drożdże i cukier umieścić w naczyniu z miarką, dolać 50 ml wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mieszanka powinna się pienić.
2 Mąkę z solą wsypać do miski. W środku zrobić wgłębienie. Wlać oliwę, wyrośnięte drożdże oraz resztę wody i zagnieść twarde ciasto.
3 Ciasto wyrabiać na oprószonym mąką blacie przez 4-5 minut, aż stanie się gładkie. Z powrotem umieścić  w misce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
4 Następnie wyrabiać ciasto jeszcze dwie minuty i rozwałkować na duży kwadrat lub okrąg. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i wygładzić brzegi. Ciasto nie powinno być grubsze niż 6 cm.
5 Wierzch: oliwę rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i podsmażać 3 minuty.
6 Garnek przykryć i podgrzewać warzywa na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje, od czasu do czasu zamieszać. Następnie mieszankę trochę przestudzić.
7 Wyłożyć ją na spód pizzy, pokryć warstwą szynki oraz mozzaelli i posypać rozmarynem.
8 Pizzę wstawić do rozgrzanego do 200*C piekarnika, piec 20-25 minut, aż brzegi zrobią się złotobrązowe. Natychmiast podawać.



niedziela, 2 lutego 2014

Tort Bezowo - Kawowy


Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru - pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej / rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić/
2 łyżeczki cukru - pudru

Blaty bezowe
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 20cm, ja przygotowałam sobie trzy blachy, na każdej narysowałam po jednym okręgu. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru - pudru. na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na papier z narysowanymi kołami ale oczywiście już na blasze. Piec w rozgrzanym do 140*C piekarniku przez 1 godzinę /piekłam trzy blaty na raz z włączonym termoobiegiem/. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić tak do wystygnięcia.

Krem kawowy
Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżeczce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można podawać od razu, przechowywać w lodówce.