Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 11 maja 2014

Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g schłodzonej margaryny
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 szklanki cukru
6 białek
1 opakowanie kisielu malinowego
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 cm kawałki

Pianka: Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Pozostałą część ciasta do zamrażarki. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkruszyć w palcach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 55 minut.

Smak ciasta można wzbogacić dodając do rabarbaru cynamon. Zamiast margaryny można użyć masła. Można śmiało do pianki dodać nie 3/4 szklanki cukru a całą szklankę. Jeśli nie lubisz czerwonego kisielu użyj cytrynowy, też wyjdzie Ci smacznie. Rabarbaru oczywiście możesz użyć więcej, myślę, że tak do 800g. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35cm, jeśli nie masz papieru do pieczenia posmaruj ją masłem i oprósz mąką.Piekłam na funkcji góra - dół na najniższym poziomie.



Rabarbalove

niedziela, 4 maja 2014

Reklama Live Beautifully

Bardzo lubię dekoracje wnętrz a w sklepie Live Beautifully to idealne miejsce by nam w tym pomóc. Oferowane tu przedmioty tchną do domów tę odrobinę nutki nostalgii, romantyzmu, które przecież istnieją w każdym z nas…Każdy znajdzie tu to, czego pragnie Nasz dom, aby jak najlepiej mógł nam służyć. W kuchni powinien być porządek, nie lubię wyginających się pudełek dlatego też zafundowałam sobie dwa piękne słoje, jeden do cukru pudru, drugi do mąki pszennej
Słoje ceramicznym wieczkiem. Zapinany na klipsa. Wieczko posiada gumową uszczelkę.

No i, tak dla fanaberii, pozwoliłam sobie na element nawiązujący do Wielkanocy


Kura na kółkach. Jeździ, jak się ją pociągnie za sznurek. Sympatyczna ozdoba. Wykonana z komponentu drewnianego. Zajrzyjcie na



Reklama I Look And Cook

Kochacie muffiny jak ja? A lubicie, gdy Wasza kuchnia wygląda jak z piernika? To zajrzyjcie tu gdzie liczy się nie tylko jakość i użyteczność produktów używanych w kuchni, ale także ich design i bezpieczeństwo stosowania. W I look and cook znajdziesz produkty oraz dodatki kuchenne projektowane przez znanych projektantów dla wyselekcjonowanych marek. Wracając do ukochanych muffinek polecam zestaw ozdobnych papilotek do babeczek na święta z motywem z bajki "Dziadek do orzechów".

Jest to bajkowy zestaw do pieczenia i dekorowania babeczek w opakowaniu w kształcie sceny teatralnej. W skład zestawu wchodzą papilotki w kolorach świątecznych oraz praktyczne dekoracje z postaciami ze świątecznej bajki "Dziadek do orzechów". Zestaw zawiera: 36 papilotek do babeczek (3 wzory) z papieru do pieczenia (ciasto bardzo łatwo odchodzi od papilotki) oraz 36 ozdób do dekoracji babeczek (9 wzorów). Całość zapakowana jest w ładne pudełko. Idealnie nadaje się na prezent. Średnica papilotek: 5 cm (standardowy rozmiar gniazda w formie do pieczenia muffinów).
Zajrzyjcie na



Ciasto maślane z owocami

Zapraszam na pyszne, puszyste i wilgotne ciasto maślane ze świeżymi malinami. Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową

Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 jaja
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
maliny

Przygotowanie:
Miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii ucierać mikserem aż uzyskamy puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku miksując za każdym razem do idealnego połączenia składników. Dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać połowę mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. piekarnik nastawić na temperaturę 180*C, przygotować tortownicę wykładając ją papierem. Ciasto wylać do formy, na górę wyłożyć maliny. Piec 60 minut do momentu suchego patyczka.


Możesz obsypać ciasto cukrem pudrem, ja tego nie zrobiłam bo już mi go nie wystarczyło