SKŁADNIKI:
- 12,5 dag masła + do formy
- po szklance: białek (ok. 7 sztuk)
- cukru, mąki
- suchego maku niemielonego
- łyzeczka cukru waniliowego
- łyżeczka zapachu migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- LUKIER: szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny oraz skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wszystkie składniki, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką formy z kominem. Pieczemy 30 min w 200 *C. Sprawdzamy patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Dekorujemy babkę lukrem oraz skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz