Zapraszam na pyszne, puszyste i wilgotne ciasto maślane ze świeżymi malinami. Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową
Składniki:
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 jaja
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
maliny
Przygotowanie:
Miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii ucierać mikserem aż uzyskamy puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku miksując za każdym razem do idealnego połączenia składników. Dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać połowę mleka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. piekarnik nastawić na temperaturę 180*C, przygotować tortownicę wykładając ją papierem. Ciasto wylać do formy, na górę wyłożyć maliny. Piec 60 minut do momentu suchego patyczka.
Możesz obsypać ciasto cukrem pudrem, ja tego nie zrobiłam bo już mi go nie wystarczyło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz