Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kluski Ziemniaczane z Twarogiem i Skwarkami

1 kg ziemniaków
25 dag mąki żytniej
łyżeczka soli
0,5 kg twarogu
20 dag boczku wędzonego
2 cebule
szczypiorek
pieprz
 
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Następnie przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru wody nad miską lub garnkiem. Po 10-15 minutach ostrożnie zlać wodę z miski lub garnka zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Przełożyć ziemniaki do naczynia ze skrobią, dodać sól i mąkę i starannie wymieszać. masa powinna być bardziej gęsta niż na placki. W razie potrzeby dosypać mąki. W sporym garnku zagotować wodę. Ciasto kluskowe przełożyć na drewnianą deseczkę i rozpłaszczyć. Formować podłużne, dość wąskie kluski odcinając energicznie łyżką maczaną we wrzątku bezpośrednio do garnka. Gotować partiami, 1-2 minuty od momentu wypłynięcia i wyjmować cedzakiem na talerz. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić ją powoli i dodać ugotowane kluski. Podsmażyć i wyłożyć na talerze. Posypać pokruszonym twarogiem, szczypiorkiem i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz