Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

sobota, 8 lutego 2014

Pizza z Cebulą i Szynką

Oryginalna pizza przygotowana bez sosu pomidorowego zalicza się do ulubionych dań mieszkańców Rzymu. Swoją drogą wiecie, że jutro jest światowy dzień pizzy?
Składniki
1 porcja podstawowego ciasta na pizze

Wierzch
2 łyżki oliwy z oliwek
250 g cebuli pokrojonej w krążki
2 ząbki czosnku rozgniecione
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
100 g prosciutto lub innej szynki pokrojonej w paski
100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
1 łyżki grubo posiekanego świeżego rozmarynu bez łodyżek
1 Drożdże i cukier umieścić w naczyniu z miarką, dolać 50 ml wody i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mieszanka powinna się pienić.
2 Mąkę z solą wsypać do miski. W środku zrobić wgłębienie. Wlać oliwę, wyrośnięte drożdże oraz resztę wody i zagnieść twarde ciasto.
3 Ciasto wyrabiać na oprószonym mąką blacie przez 4-5 minut, aż stanie się gładkie. Z powrotem umieścić  w misce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
4 Następnie wyrabiać ciasto jeszcze dwie minuty i rozwałkować na duży kwadrat lub okrąg. Ułożyć go na natłuszczonej blasze i wygładzić brzegi. Ciasto nie powinno być grubsze niż 6 cm.
5 Wierzch: oliwę rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i podsmażać 3 minuty.
6 Garnek przykryć i podgrzewać warzywa na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje, od czasu do czasu zamieszać. Następnie mieszankę trochę przestudzić.
7 Wyłożyć ją na spód pizzy, pokryć warstwą szynki oraz mozzaelli i posypać rozmarynem.
8 Pizzę wstawić do rozgrzanego do 200*C piekarnika, piec 20-25 minut, aż brzegi zrobią się złotobrązowe. Natychmiast podawać.



3 komentarze:

  1. Wygląda megasmacznie i chętnie by się podkradło kawałek:).Ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że odwiedziłas mój blog i za komentarz, to dla mnie zaszczyt ponieważ jestes dla mnie autorytetem, bardzo lubię Twój blog ;-)

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda, zwłaszcza ta duża ilość mozzarelli :)

    OdpowiedzUsuń