Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 11 maja 2014

Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g schłodzonej margaryny
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 szklanki cukru
6 białek
1 opakowanie kisielu malinowego
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 cm kawałki

Pianka: Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Pozostałą część ciasta do zamrażarki. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkruszyć w palcach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 55 minut.

Smak ciasta można wzbogacić dodając do rabarbaru cynamon. Zamiast margaryny można użyć masła. Można śmiało do pianki dodać nie 3/4 szklanki cukru a całą szklankę. Jeśli nie lubisz czerwonego kisielu użyj cytrynowy, też wyjdzie Ci smacznie. Rabarbaru oczywiście możesz użyć więcej, myślę, że tak do 800g. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35cm, jeśli nie masz papieru do pieczenia posmaruj ją masłem i oprósz mąką.Piekłam na funkcji góra - dół na najniższym poziomie.



Rabarbalove

1 komentarz:

  1. Ciasto z pewnością przepyszne - bo tak własnie wygląda!

    P.S.Niezwykle urzekła mnie szata graficzna Twojej stronki ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń