Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 24 listopada 2013

Babka Ziemniaczana

 
1 kg ziemniaków
1 kg wędzonego boczku
2 jajka
2 duże cebule
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
tłuszcz i bułka tarta do formy
 
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, odstawić na kilka minut, przez ściereczkę odcisnąć sok. Boczek drobno pokroić, włożyć na patelnię i podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i kilka minut smażyć razem, odstawić, lekko ostudzić. Dodać masę ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać. Formę żaroodporną wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, ułożyć masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w średnich temperaturach około godziny, co zależy od wysokości formy.
 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam babkę ziemniaczaną, ja do babki ubijam pianę z białek. Babka jest bardziej miękka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym nie wiedziałam, warto spróbować :-)

      Usuń