Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 5 stycznia 2014

Domowe Minipizze

Weź do pracy!!!
30 dag mąki
1 dag drożdży
100 ml mleka
1 cukinia, olej
2 pomidory
10 dag pieczarek, cukier
1/2 puszki kukurydzy
po 15 dag szynki wieprzowej i żółtego sera
8 łyżek ketchup'u, zioła
sól, pieprz
 
Mąkę przesiej do miski. Wkrusz drożdże, wlej ciepłe mleko. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę oleju i pół łyżeczki cukru. Całość starannie wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obierz cukinię i umyj pomidory. Warzywa pokrój w plasterki. Obrane pieczarki opłucz, osusz, posiekaj. Osącz kukurydzę. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, ułóż placki z ciasta drożdżowego. Każdy posmaruj po wierzchu ketchup'em i oprósz suszonymi ziołami (bazylia, oregano). Spody obłóż szynką, kukurydzą, cukinią, pomidorami, pieczarkami. Posyp startym żółtym serem. Piecz ok. 10 min w temperaturze 220*C.
Trochę sera na spód:
Przed ułożeniem farszu dobrze jest posypać spód pizzy odrobiną starego sera. Rozpuszczony w trakcie pieczenia ser "przyklei" warzywa oraz wędlinę do placka. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie pokroić gotową pizzę na kawałki.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz