Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 19 stycznia 2014

Kurczak z Orzechami i Papryką

Pierś kurczaka 2 szt.
Imbir 1 łyżeczka /mielony/
Przyprawa chińska 5 smaków 1 łyżeczka /lub Wok - mix/
Sos sojowy 4 łyżki /u mnie ciemny/
Miód 2 łyżeczki /płynny/
Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Olej arachidowy 2 łyżki
Papryka czerwona 1 szt. /duża/
Chili papryczka 2 szt. /malutkie, suszone. Można dodać chili w proszku jeśli nie masz papryczek suszonych. W taki wypadku wystarczy 1/2 łyżeczki lub mniej, zależy jak ostre dania lubisz/
Orzeszki ziemne niesolone garść
Cebula dymka 4 szt. /z zieloną częścią/
 
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, miodem oraz gałką muszkatołową. Odstawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty. Smażyć w woku na oleju arachidowym. Wyjąć z woka, odłożyć. na pozostałym w woku oleju smażyć pozbawione pestek, posiekane suszone chili oraz orzeszki i pokrojoną w paski paprykę. Po 2 minutach wrzucić posiekane dymki. Dodać marynatę i mięso i wymieszać. Podawać z ryżem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz