Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon

LilySlim Weight loss tickers

niedziela, 2 lutego 2014

Tort Bezowo - Kawowy


Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru - pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Krem:
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej / rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić/
2 łyżeczki cukru - pudru

Blaty bezowe
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 20cm, ja przygotowałam sobie trzy blachy, na każdej narysowałam po jednym okręgu. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru - pudru. na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na papier z narysowanymi kołami ale oczywiście już na blasze. Piec w rozgrzanym do 140*C piekarniku przez 1 godzinę /piekłam trzy blaty na raz z włączonym termoobiegiem/. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić tak do wystygnięcia.

Krem kawowy
Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżeczce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można podawać od razu, przechowywać w lodówce.


3 komentarze:

  1. Tort wygląda przepysznie !!! Aż mi ślinka cieknie :)
    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam dzisiaj po przepis na bezową Pavlovą, będzie późnym wieczorem ;)

    Asia z Kuchni Haim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu, chętnie obejrzę Twój przepis, pavlova to już wyższa półka, może dzięki niemu i mnie sie uda ją upiec ;-)

      Usuń
  2. super wyszedł, ale mi na niego ochoty zrobiłaś ;) chyba będę musiała zrobić powtórkę

    OdpowiedzUsuń